Mathorio
Answer key
Multiplying in Scientific Notation
Show your work for each problem.
- 1.Which is the product ?
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
and , so the product is . Multiplying the exponents would give , which is wrong.
- 2.. What number goes in the box?
Answer: 10
Add the exponents: , so .
- 3.. What number goes in the box?
Answer: 6
Multiply the coefficients: . The exponents give , so the product is .
- 4.When you multiply , what do you do with the exponents?
- a)Subtract them
- b)Keep the larger one
- c)Add them
- d)Multiply them
Answer: Add them
Multiplying powers with the same base adds the exponents: . For example .
- 5.Calculate .
Answer:
- Multiply the coefficients: 8
- Add the exponents: 7
- 6.Calculate .
Answer:
- Multiply the coefficients: 4.5
- Add the exponents: 7
- 7.. In scientific notation this is . What number goes in the box?
Answer: 9
, so .
- 8.Which is written in scientific notation?
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
and give . That has the right value but is not between and : .
- 9.Calculate and write the result in scientific notation.
Answer:
- Multiply the coefficients: 30
- Add the exponents: -7
- Normalize : what is the new coefficient? 3
- Normalize : what is the final exponent? -6
- 10.Calculate and write the result in scientific notation.
Answer:
- Multiply the coefficients: 20
- Add the exponents: 3
- Normalize : what is the new coefficient? 2
- Normalize : what is the final exponent? 4
- 11.. What number goes in the box?
Answer: 5
and give . Normalize: .
- 12.Which is ?
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
. Forgetting to square the gives ; adding the exponents gives .
- 13.Calculate and write the result in scientific notation.
Answer:
- Multiply the coefficients: 72
- Add the exponents: 3
- Normalize : what is the new coefficient? 7.2
- Normalize : what is the final exponent? 4
- 14.Calculate and write the result in scientific notation.
Answer:
- Raise the coefficient to the power: 16
- Multiply the exponents (power of a power): -6
- Normalize : what is the new coefficient? 1.6
- Normalize : what is the final exponent? -5
- 15.Light travels meters per second. Light from the Sun needs about seconds to reach the Earth. The distance is meters. What number goes in the box?
Answer: 11
meters, that is 150 million kilometers.
- 16.Calculate and write the result in scientific notation.
Answer:
- Multiply the coefficients: 30
- Add the exponents: 5
- Normalize : what is the final exponent? 6
- 17.A cell is m wide. How long is a row of cells placed side by side?
- a) m
- b) m
- c) m
- d) m
Answer: m
and give . Normalize: m, that is m or 40 cm.
- 18.Calculate and write the result in scientific notation.
Answer:
- Raise the coefficient to the power: 36
- Multiply the exponents (power of a power): -8
- Normalize : what is the new coefficient? 3.6
- Normalize : what is the final exponent? -7