Mathorio
Answer key
Converting Mixed Numbers to Improper Fractions
Show your work for each problem.
- 1.Which improper fraction is equal to ?
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
, so : two halves in the whole plus one more half.
- 2.Convert to an improper fraction. Write it as a fraction, like 7/4.
Answer: 9/4
, and the denominator stays . So .
- 3.Convert to an improper fraction step by step.
Answer: 13/5
- Multiply the whole number by the denominator: 10
- Add the numerator. What is the new numerator? 13
- What is the denominator of the improper fraction? 5
- 4.What is the first step to convert to an improper fraction?
- a)Multiply by
- b)Add and
- c)Multiply by
- d)Add and
Answer: Multiply by
First multiply the whole number by the denominator: . Then add the numerator: , so .
- 5.Write as an improper fraction. Write it as a fraction, like 7/4.
Answer: 5/3
, and the denominator stays . So .
- 6.Write the whole number as a fraction with denominator .
Answer: 6/3
- . What is the missing numerator? 3
- . What is the missing numerator? 6
- 7.Which improper fraction is equal to ?
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
, so . comes from , from , and is wholes.
- 8.Convert to an improper fraction. Write it as a fraction, like 7/4.
Answer: 35/8
, and the denominator stays . So .
- 9.Convert to an improper fraction step by step.
Answer: 17/3
- Multiply the whole number by the denominator: 15
- Add the numerator. What is the new numerator? 17
- What is the denominator of the improper fraction? 3
- 10.Write the whole number as a fraction with denominator .
Answer: 20/5
- . What is the missing numerator? 5
- . What is the missing numerator? 20
- 11.Mia converted and got . What did she do wrong?
- a)She multiplied by
- b)Nothing, her answer is correct
- c)She changed the denominator
- d)She added and instead of first multiplying by
Answer: She added and instead of first multiplying by
Mia did . She should first multiply and then add : , so the answer is .
- 12.A recipe uses cups of milk. Your measuring cup holds cup. How many times do you fill it? Enter a whole number.
Answer: 7
, so you fill the cup times.
- 13.Convert to an improper fraction step by step.
Answer: 23/6
- Multiply the whole number by the denominator: 18
- Add the numerator. What is the new numerator? 23
- What is the denominator of the improper fraction? 6
- 14.Which is greater: or ?
- a)
- b)They are equal
- c)They cannot be compared
- d)
Answer:
. Since , is greater than .
- 15.Convert to an improper fraction. Write it as a fraction, like 7/4.
Answer: 68/9
, and the denominator stays . So .
- 16.Convert to an improper fraction step by step.
Answer: 43/4
- Multiply the whole number by the denominator: 40
- Add the numerator. What is the new numerator? 43
- What is the denominator of the improper fraction? 4
- Check: how many whole times does go into ? 10
- 17.A ribbon is meters long. You cut it into pieces that are each meter long. How many pieces do you get?
Answer: 17
- How many fifths of a meter are in whole meters? 15
- Add the extra fifths. How many fifths in total? 17
- How many pieces of meter do you get? 17
- 18.Calculate by first converting both mixed numbers to improper fractions.
Answer: 4
- Write as . What is the numerator? 3
- Write as . What is the numerator? 5
- Add the halves: 8
- Write as a whole number: 4