Mathorio
Answer key
Ordering Mixed Numbers
Show your work for each problem.
- 1.Which list puts , , in order from least to greatest?
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
The whole parts are all different, so they decide the order: . So .
- 2.Which number is the largest: , , ? Write the answer as a mixed number, like 2 1/5.
Answer: 4 1/3
has only 3 wholes, so it is the smallest. and both have 4 wholes, and (thirds are bigger pieces). The largest is .
- 3.Which number is the smallest: , , , ?
Answer: 1 7/8
- What is the whole part of ? 2
- What is the whole part of ? 2
- Which number has whole part 1? Write the answer as a mixed number, like 3 1/2. 1 7/8
- 4.Before ordering a list, Mia changes into a mixed number. What does she get? Write the answer as a mixed number, like 1 2/3.
Answer: 3 2/5
, so : 3 wholes and 2 fifths left over.
- 5.Order from least to greatest: , ,
Answer: 1 5/8 < 2 3/8 < 2 7/8
- Which number has the smallest whole part? Write the answer as a mixed number, like 3 1/4. 1 5/8
- The other two numbers have the same whole part. What is it? 2
- Both fractions are eighths. Which numerator is smaller, 3 or 7? 3
- Which number is the largest? Write the answer as a mixed number, like 3 1/4. 2 7/8
- 6.Order from greatest to least: , , ,
Answer: 3 1/4 > 5/2 > 2 > 1 1/2
- Write as a mixed number, like 4 1/3. 2 1/2
- Which number has the largest whole part? Write the answer as a mixed number, like 4 1/3. 3 1/4
- Which is greater, or ? Write the answer as a mixed number, like 4 1/3. 2 1/2
- Which number comes last (the smallest)? Write the answer as a mixed number, like 4 1/3. 1 1/2
- 7.Which list puts , , , in order from greatest to least?
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
. With denominator 24: , , , . So .
- 8.Four planks are m, m, m and m long. Which length is the second shortest? Write the answer as a mixed number, like 3 1/2.
Answer: 2 1/5
All four have 2 wholes. and are less than , and . Also . Order: . The second shortest is m.
- 9.Order from least to greatest: , , ,
Answer: 7/3 < 2 2/3 < 11/4 < 2 5/6
- Write as a mixed number, like 1 1/2. 2 3/4
- Write as a mixed number, like 1 1/2. 2 1/3
- All four numbers have whole part 2. What is the least common denominator of 4, 6 and 3? 12
- . What goes in the box? 9
- Which number is the largest? Write the answer as a mixed number, like 1 1/2. 2 5/6
- 10.Four friends run a half marathon. Their times are: Ana h, Ben h, Cara h, Dan h. Who was the fastest?
- a)Cara
- b)Dan
- c)Ben
- d)Ana
Answer: Ben
As decimals: Ana , Ben , Cara , Dan . The smallest time is h, so Ben was the fastest.
- 11.To order the times h, h and h, Leo changes each one into a decimal. What is as a decimal?
Answer: 2.875
. With and the order is .
- 12.Use decimals to order from greatest to least: , , ,
Answer: 19/8 > 2 3/10 > 9/4 > 2 1/5
- Write as a decimal. 2.25
- Write as a decimal. 2.2
- Write as a decimal. 2.3
- Write as a decimal. 2.375
- Which of the four decimals comes last in descending order (the smallest)? 2.2
- 13.Which number lies between and on the number line?
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
is less than , is equal to it, and is more than 3. Only lies between, because .
- 14.A smoothie bar uses these amounts of five juices (in cups): , , , and . Order them from least to greatest.
Answer: 3/2 < 1 5/8 < 1 2/3 < 7/4 < 11/6
- Write as a mixed number, like 2 1/2. 1 3/4
- Write as a mixed number, like 2 1/2. 1 5/6
- What is the least common denominator of 3, 4, 8, 2 and 6? 24
- . What goes in the box? 16
- . What goes in the box? 15
- Which amount is in the middle of the order (third place)? Write the answer as a mixed number, like 2 1/2. 1 2/3
- 15.Which number is the second largest: , , , ? Write the answer as a mixed number, like 2 1/2.
Answer: 3 3/10
Fraction parts as decimals: , , , . From greatest to least: . The second largest is .
- 16.Which list puts , , , in order from greatest to least?
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
As decimals: , , , . So .
- 17.Order from least to greatest: , , , ,
Answer: 14/5 < 2 9/10 < 3 < 3 1/9 < 25/8
- Write as a mixed number, like 1 1/2. 2 4/5
- Write as a mixed number, like 1 1/2. 3 1/8
- . What goes in the box? 8
- Which fraction is smaller, or ? Type it as a fraction. 1/9
- Which number is the largest? Write the answer as a mixed number, like 1 1/2. 3 1/8
- 18.Four shelves are m, m, m and m long. Order them from longest to shortest.
Answer: 3 4/7 > 7/2 > 3 5/12 > 10/3
- Write as a mixed number, like 2 1/4. 3 1/2
- Write as a mixed number, like 2 1/4. 3 1/3
- Which fraction part is greater than : , or ? Type it as a fraction. 4/7
- . What goes in the box? 4
- Which length is the shortest? Write the answer as a mixed number, like 2 1/4. 3 1/3