Mathorio
Answer key
Quotient Rule for Logarithms
Show your work for each problem.
- 1.Which expression is equal to (for )?
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
Quotient rule: . The quotient of logarithms is a different thing, and has the wrong order.
- 2.Expand for .
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
The numerator is and the denominator is , so .
- 3.Evaluate .
Answer: 4
, because .
- 4.Evaluate (common logarithm, base 10).
Answer: 3
, because .
- 5.Evaluate .
Answer: 4
- Condense: . What number goes in the box? 81
- . What is the exponent, so what is ? 4
- 6.Which statement is true?
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
(quotient rule: ). The others fail: , and .
- 7.You know that . Find .
Answer: 2
- Expand: . What is ? 5
- Substitute : what is ? 2
- 8.Evaluate .
Answer: 2
().
- 9.Write as a single logarithm and evaluate it.
Answer: 2
- . What number goes in the box? 100
- What is ? 2
- 10.Write as a single logarithm ().
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
Product rule: . Quotient rule: .
- 11.Use and (common logarithm, base 10) to approximate .
Answer: -0.4
- . What is the value of the first term, ? 0.3
- Subtract: what is ? -0.4
- 12.Use and (common logarithm, base 10) to approximate . Give 3 decimal places.
Answer: 0.602
, so (a calculator gives ).
- 13.Evaluate .
Answer: 5
- Product rule: . What number goes in the box? 96
- Quotient rule: . What number goes in the box? 32
- What is ? 5
- 14.Given , and , find .
Answer: 3.5
- Numerator: . What is its value? 5.5
- Subtract : what is ? 3.5
- 15.Expand completely ().
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
- 16.Evaluate .
Answer: 3
()
- 17.Given , and , find .
Answer: 2.5
- Denominator: . What is its value? 3.5
- . What is ? 2.5
- 18.Show that is not the same as : what is ?
Answer: 1
- What is ? 3
- What is ? 2
- What is the difference ? 1