Mathorio
Answer key
Solving Logarithmic Equations
Show your work for each problem.
- 1.Which equation is the exponential form of ?
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
. Here and , so .
- 2.Solve .
Answer: 125
. Check: because .
- 3.Solve .
Answer: 19
- Rewrite in exponential form: . What is ? 16
- Solve . What is ? 19
- Domain check: what is the argument for your ? (It must be positive.) 16
- 4.Which value can NOT be a solution of an equation that contains ?
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
The argument must be positive: , so . For the argument is , and is not defined.
- 5.Solve .
Answer: 3
, so and . Check: the argument is positive and .
- 6.Solve . Round to two decimal places.
Answer: 7.39
- Rewrite in exponential form: . What is the exponent? 2
- Calculate and round to two decimal places. 7.39
- 7.Solve .
Answer: 5
- Set the arguments equal: . Collect terms: 15
- What is ? 5
- Check: what is the argument for this ? 21
- 8.Solve .
Answer: 6
Power rule: , so and or . In the original equation is not defined, so is extraneous. The solution is .
- 9.Which expression is the exact solution of ?
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
gives , so . Note that and are the same number (about ) and are wrong.
- 10.Solve by taking the common logarithm (base 10) of both sides. Round to two decimal places.
Answer: 2.29
- After the power rule you have . What is , rounded to three decimal places? 1.602
- What is , rounded to three decimal places? 0.699
- Divide: . Round to two decimal places. 2.29
- 11.Solve . Round to two decimal places.
Answer: 4.32
, so . This fits the estimate .
- 12.Solve .
Answer: 2
- Condense: . Rewrite in exponential form: 8
- Multiply by : . Collect terms: 14
- What is ? (Check that is positive.) 2
- 13.Solve .
Answer: 2
- Condense: . Exponential form: 6
- . What is the positive candidate? 2
- What is the other candidate? -3
- Which candidate is the solution? (All arguments must be positive.) 2
- 14.Solve .
- a)only
- b) and
- c)no solution
- d)only
Answer: only
, so , , . The candidate makes undefined, so only remains: ✓
- 15.Solve .
Answer: 9
- Condense and rewrite: 9
- . What is the positive candidate? 9
- What is the other candidate? -1
- Which candidate is the solution? (Check the arguments and .) 9
- 16.Solve , where is the common logarithm (base 10).
Answer: 1
, so , , , . Check: ✓
- 17.Solve (common logarithm, base 10).
- a)only
- b) and
- c)no solution
- d)only
Answer: only
, so , . For both and are undefined, so it is extraneous. The solution is : ✓
- 18.Solve . Round to two decimal places.
Answer: 3.93
- Divide both sides by 4. 25
- Take logarithms: . Round to two decimal places. 2.93
- What is , rounded to two decimal places? 3.93