Mathorio
Answer key
Quotient Identities
Show your work for each problem.
- 1.Which expression is equal to ?
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
: sine on top, cosine below. The fraction is the cotangent.
- 2.Which expression is equal to ?
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
. Note that is , not .
- 3.For an angle , and . What is ?
Answer: 0.75
.
- 4.For an angle , and . What is ? Give a fraction.
Answer: 12/5
.
- 5.For an angle , and . Find and .
Answer: ,
- . What is as a fraction? 8/15
- . What is ? 15/8
- Check: what is ? 1
- 6.For which angle is undefined?
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
, which is undefined. At and the tangent is , and .
- 7.Without a calculator: what is ?
Answer: 1
, because everything cancels.
- 8.Simplify , then evaluate it at .
Answer: ,
- Which fraction replaces ?
- Cancel in . What is left?
- What is the value at ? 1/2
- 9.Simplify .
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
.
- 10.For an angle , and . What is ? Give a fraction.
Answer: -4/3
. The angle is in quadrant IV (, ), where tangent is negative.
- 11.Use and to find the exact values of and .
Answer: ,
- Which value is (with a rational denominator)?
- Which value is ?
- Check: what is ? 1
- 12.Simplify , then evaluate it at .
Answer: ,
- Which fraction replaces ?
- Which fraction replaces ?
- After cancelling you get . Which function is that?
- What is the value at ? 2
- 13.For , at how many angles is undefined?
Answer: 2
- Which value must be for to be undefined?
- What is the smallest such angle in this interval (in degrees)? 0
- At which other angle (in degrees) is ? 180
- How many angles is that? ( is not in the interval.) 2
- 14.The angle lies in quadrant II and . What is ?
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
, and in quadrant II . So .
- 15.The angle lies in quadrant IV and . Find and .
Answer: ,
- Use . What is ? 144/169
- What is in quadrant IV? -12/13
- What is ? -12/5
- What is ? -5/12
- 16.The angle lies in quadrant III and . What is ? Give a fraction.
Answer: 7/24
, so . Then (positive, as in quadrant III).
- 17.Simplify , then evaluate it for and .
Answer:
- What does simplify to?
- What does simplify to?
- What is the value for and ? 1.4
- 18.An acute angle satisfies . Find , , and .
Answer: , , ,
- Divide both sides by . What is ? 4/3
- What is ? 3/4
- Put into . What is ( is acute)? 3/5
- What is ? 4/5