Mathorio
Answer key
Simplifying Trigonometric Expressions
Show your work for each problem.
- 1.Which expression is equal to ?
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
: the factor cancels.
- 2.Simplify .
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
Subtract from both sides of : .
- 3.Simplify . The result is a number: what is it?
Answer: 5
, so the expression is .
- 4.Simplify .
Answer:
- In sine and cosine: . Which factor cancels?
- What is left after cancelling?
- Which single function equals ?
- 5.Simplify .
Answer: 1
- Rewrite in sine and cosine.
- Rewrite .
- Multiply: 1
- 6.A student simplified to . Check this at . Then find the correct simplified form.
Answer:
- Evaluate the original expression: 0.5
- Evaluate the student's answer: 0.75
- The values differ, so the student is wrong. The correct form is . What is ? 0.5
- 7.Simplify .
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
.
- 8.Simplify . The result is a number: what is it?
Answer: 2
and , so the sum is .
- 9.Simplify .
Answer: 1
- Dividing by means multiplying by . What does become?
- In the same way, what does become?
- What is ? 1
- 10.Simplify .
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
.
- 11.The expression simplifies to . What is ?
Answer: 4
, so .
- 12.Simplify , then evaluate the result at .
Answer:
- Replace using a Pythagorean identity.
- Factor as a difference of squares.
- Cancel : the result is . What is its value at ? 1.5
- 13.Simplify and evaluate it at .
Answer:
- Factor out the common factor.
- Replace by . The expression becomes : what is ? 3
- Evaluate as a decimal. 0.125
- 14.Simplify .
- a)
- b)
- c)
- d)
Answer:
Numerator: . Denominator: . So .
- 15.Simplify and evaluate the result at .
Answer: 8
. At : , so and the value is .
- 16.Simplify , then evaluate the result at .
Answer:
- Replace using a Pythagorean identity.
- Factor the numerator .
- Cancel : the result is . Evaluate it at . 1
- 17.Simplify .
Answer: 2
- Expand .
- . When you add both expansions, what do the middle terms and give? 0
- What is left: 2
- 18.Simplify . The result is a number: what is it?
Answer: 1
and , so the quotient is .